top of page

Kryddad varm choklad. En antiinflammatorisk dryck som värmer.

Letar du efter en utsökt drink som är laddad med hälsofördelar? Detta kryddade heta choklad recept är perfekt för att minska inflammation och boosta ditt humör.Alltså, choklad är väl aldrig en dålig sak ... eller hur? Det är något så magiskt tröstande med en kopp ångande varm choklad när dagarna börjar bli kortare kyligare.


Om du har varit på ett hälsomedvetet kafé nyligen har du förmodligen sett ett antal nya latte-stil erbjudanden, till exempel gurkmeja med gyllene mjölk eller en versioner av varm choklad. Man har tagit fram dessa drycker för att de är till stor hjälp för att förbättra hälsan. Det är inte bara en modefluga utan både gott och hälsosamt på samma gång.


Varm choklad för att minska inflammation

Inflammation är något som kan röra till det för din kropp, utan att du ens inser det. Om vi får en inflammation orsakar det vanligtvis svullnad som ett sätt att naturligt bekämpa och läka infektion på eller i kroppen. Vi kan dock ha mycket inflammation i kroppen utan att vi har någon skada eller infektion att läka.


När kosten är ur gängorna, kroppen inte får tillräckligt med rörelse, eller att vi har att göra med mycket stress, svarar kroppen som om något är fel, som om vi är sjuka. Därför uppträder inflammation.


Inflammation kan bli mer uppenbar när vi kämpar med uppblåsthet, ledvärk, kronisk trötthet, matsmältningsproblem och finnar. Du kan också uppleva hjärndimma.


Det finns också växande bevis för att depression och ångest kan vara relaterade till inflammation i tarmen som orsakar inflammation i hjärnan.


Du kan bekämpa inflammation genom kost, motion och göra allt för att minska din stress, till exempel yoga, långa promenader eller meditation.


Min kryddade heta choklad är en blandning av ingredienser speciellt utvalda för att minska inflammation.


Kakaopulver

Visste du att det är skillnad på "vanlig" kakao, jämfört med rå kakao? Kakaopulver går igenom en kemisk bearbetning som förstör en stor mängd antioxidanter och flavanoler som gör det så fördelaktigt. Leta efter "rå kakaopulver" i en hälsokostaffär eller se om du kan beställa det online. för att få tillgång till allt det extra nyttiga i rå kakaopulver.

 • De coola sakerna med rå, obearbetad choklad?

 • Den har 40x antioxidanter av blåbär och är full av järn (vilket är bra nyheter för grönsaksvänner).

 • Den har massor av magnesium och kalcium för ett friskt hjärta och starka ben.

 • Men det coolaste? Det är en naturlig humörförstärkare och antidepressiva! Det frigör naturligt dessa glada små lyckohormoner, som kallas serotonin, tryptofan, tyrosin och fenyletylamin.

 • Det är också en bra wake-me-up, som innehåller en liten mängd koffein.


Om du inte kan/vill använda rå kakao går det givetvis bra med vanligt kakaopulver också.Gurkmeja

Den främsta fördelen med gurkmeja är kring tarmhälsa. Detta beror på den primära bioaktiva substansen som finns i denna favorit curry ingrediens, kallad curcumin. Curcumin har antiinflammatoriska egenskaper, vilket är det som gör det så användbart för tarmen och smärtlindring. Det finns också måttliga bevis som stöder dess förbättring av symtomen på ångest och depression.


Det viktigaste att notera här är att, även om det är fördelaktigt, är curcumin faktiskt svårt att absorbera. Det har visat sig ha mycket bättre absorption när det kombineras med peppar (vilket är den främsta anledningen till att jag använder det i detta recept).


Tillsätt krydda till varm choklad

Medan kakao och gurkmeja är de viktigaste aktörerna i denna kraftdryck, väljs alla kryddor jag använder inte bara för deras smak, utan hälsofördelarna med var och en.


Ingefära

Denna underbara krydda är inte bara utsökt, den har använts i traditionell medicin för att underlätta matsmältningen. Över 11 studier visar en hög konsistens i minskningen av illamående och ytterligare forskning visar att det är en effektiv antiinflammatorisk.


Kanel

Okej, bästa kryddan någonsin? Eller är det bara jag? Kanel används ofta som en anti-diabetiker och kan hjälpa oss att hålla våra blodsockernivåer i balans. Det har också antioxidanter, antiinflammatoriska egenskaper och kan hjälpa till att bekämpa infektioner.


Svart kummin

En annan bra ingrediens för att bekämpa inflammation i kroppen! Det finns också måttliga bevis som visar hjälpen till att sänka blodtrycket, minska kolesterol och att det kan minska symtomen på allergier. Svarta kumminfrön används i traditionell medicin för att skydda njurarna och förhindra njursten.

Dessa finns vanligtvis i sin fröform och måste malas till den varma chokladen. För en extra krydda kan man torr-rosta innan man maler upp den.


Svartpeppar

Vår främsta anledning till att lägga till peppar är att hjälpa till med korrekt absorption av curcumin som finns i gurkmeja, men det kan också vara till hjälp för ämnesomsättningen.Fet varm choklad

Du kan använda vilken typ av växt baserad mjölk du vill till detta recept. Jag rekommenderar dock kokos grädde. Kokos grädde har en MCT-fettsyra som är antibakteriell och laddad med vitaminer. Du kan också lägga till lite hälsosamt fett till den växt baserade mjölk du valt genom att lägga till lite kokosolja till blandningen.

Visste du att vissa fetter är superbra för att minska din inflammation?

Hoppa inte över det här! Curcumin har en bättre chans att absorberas när det paras ihop med svartpeppar och fetter. Fetterna gör att det kan smälta lättare i våra magar.


Prova hemma!

Notera de valfria ingredienserna - cayenne och sötningsmedel. Jag gillar min extra kryddiga, så jag lägger till cayenne för en extra kick. Sötningsmedlet är upp till dig - vilken typ och hur mycket du behöver. Börja med mindre och lägg till det du behöver.


Här kommer receptet


Denna kryddade heta kakao är den perfekta drycken för att öka ditt humör och minska dina inflammationsnivåer.


Ingredienser

 • 1 1/2 dl pulveriserad kakao

 • 3 msk gurkmeja

 • 6 tsk mald ingefära

 • 6 tsk mald kanel

 • 3 ts malen svartpeppar

 • 3 ts mald svart kummin

 • En skvätt cayennepeppar (valfritt, efter smak)

 • 4 dl varm mjölk av ditt val + gärna en tesked av kokosolja

 • Sötningsmedel: honung, råsocker, etc (valfritt, efter smak)

Instruktioner

Blanda ihop de torra ingredienserna och förvara i en förseglad behållare.

För att göra den heta kakaon, värm mjölken till en temperatur du väljer, tillsätt pulvret och sötningsmedel och vispa noggrant.

Det är lättare att göra detta i en liten bytta, karaff eller större mugg som ger dig utrymme att vispa utan att spilla överallt. Du kan också använda en automatisk visp eller en skummare för att få en mjukare konsistens och lite skum.


Smaklig måltidsdryck!

Comments


bottom of page