top of page

Hur påverkar din maghälsa din vikt?

Idag tänkte jag dela med mig av något superviktigt som du kanske inte har tänkt på förut... Det är hur din maghälsa kan påverka hur din kropp går upp och går ner i vikt.De senaste åren har en "frisk tarm" blivit den "stora grejen" i hälso- och friskvårdsvärlden. Och det är av en bra anledning. Det beror på att tarmen kan vara källan till stora systematiska problem om den inte är balanserad och fungerar korrekt. Inuti din tarm finns det biljoner "bra bakterier" eller mikrober som är avgörande för din allmänna hälsa och kroppens systematiska funktioner, en av dessa funktioner är absorption av näringsämnen för lagring eller energi.

Bara för att vara tydlig, tarmbakterier i säg, får dig inte direkt att gå ner i vikt. Snarare kan det ha en dominoeffekt på din kropp, vilket kommer att avgöra hur mycket näringsämnen från maten som faktiskt absorberas av kroppen och hur hungrig du känner dig och därigenom indirekt påverka om du går upp, tappar eller bibehåller dina viktnivåer.


När ditt matsmältningssystem tänds på alla cylindrar, hjälper det naturligt att öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att bränna kalorier mer effektivt. Du kommer också att bli mindre uppsvälld, känna dig mindre trög och ha mer energi.Är du osäker på om du har problem med magen?

Nu är jag ingen läkare, men det finns fem tecken på att du kan behöva träffa en om du tror att du har magproblem och upplever något av dessa problem

  • Konstant orolig mage. Du vet, frekventa störningar som gaser, uppblåsthet, förstoppning (eller tvärtom, diarré) och halsbränna.

  • Kost rik på sockerarter, raffinerad eller bearbetad mat. Stora mängder bearbetade livsmedel attackerar de "goda bakterierna i magen som hjälper matsmältningen. Dessutom har dieter med hög halt av raffinerat socker, särskilt livsmedel med hög fruktoshalt, kopplats till ökad inflammation i kroppen, vilket kan orsaka olika problem i kroppen, inklusive matsmältningssystemet.

  • Oavsiktliga viktförändringar. Att gå upp eller gå ner i vikt när det inte har skett någon förändring av din kost kan vara ett tecken på magproblem, det beror på att som tidigare nämnts kommer felaktig matupptagning resultera i hur din kropp lagrar fett och reglerar blodsockret.

  • Dålig sömn & trötthet. Majoriteten av kroppens serotonin, ett hormon som påverkar humör och sömn, produceras i tarmen. Så magproblem kan påverka din förmåga att sova bra.

  • Matintoleranser. Om olika livsmedel utlöser magproblem som uppblåsthet, gaser, diarré, buksmärtor, illamående eller halsbränna, kan det finnas ett underliggande tarmproblem. Återigen, om du upplever något av dessa tillstånd är det en bra idé att se din vårdgivare för ytterligare utvärdering.Summan av kardemumman är när du är på väg mot hälsa och välbefinnande - särskilt om ditt mål är viktminskning - se till att du har en frisk tarm. Om kroppens huvudsakliga "matugn" inte fungerar som den ska, kommer den att kasta bort alla de bra saker du försöker göra för att gå ner i vikt och vara frisk. Så var bara medveten.


P.S. Ett naturligt sätt att hjälpa din tarm att absorbera näringsämnen, vitaminer, mineraler och aminosyror från maten mer effektivt är att se till att din kost är rik på fibrer och "superfoods" som äpplen, havre, sparris, linfrö, cikoriarot, chiafrön, papaya , fänkål, rödbetor, ingefära och mörka bladgrönsaker. 


Livsmedel (och drycker) som faktiskt kommer att skada din tarmhälsa inkluderar dietläsk, rött kött, bearbetade och raffinerade livsmedel och mättade fetter. 


Vill du inte äta alla dessa livsmedel? 

Ett bra sätt att få tarmstödjande supermat är genom att blanda bra och hälsosamma grönsaker, frön och frukter till en smoothie. Se bara till att vilken matsmältningsblandning du än väljer är av hög kvalitet och innehåller matsmältningsenzymer, prebiotika, probiotika, antioxidanter och fibrer... mycket viktigt för att stödja övergripande matsmältningshälsa och viktkontroll.


För hälsa, lycka och lång livslängd


Gunilla Norrman

Kostrådgivare

15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page