top of page

Har du gjort allt rätt, men är på en platå??

Har du någonsin ätit all rätt mat, gjort alla rätta övningar, men ändå har vikten inte runnit av?

Chansen är stor att du har nått en platå.
Viktminskningsplatåer kan vara frustrerande och demoraliserande. Men de är normala och nästan alla upplever det någon gång på sin viktminskningsresa. Enligt Mayo Clinic, så ju långsammare din ämnesomsättning blir desto långsammare går du ner i vikt, även om du äter samma antal kalorier som hjälpte dig att gå ner i vikt. 


När de kalorier du förbränner är lika med de kalorier du äter, når du en platå. För att gå ner mer i vikt kan du öka din fysiska aktivitet eller minska antalet kalorier du äter.

Du kan också äta de termogena livsmedel, som jag nämnde i mitt förra nyhetsbrev. Samt gör andra naturliga, säkra och beprövade taktiker för att hjälpa till att lura din kropp att bränna fler kalorier.


Här är några dietisters hemligheter för att bryta din platå och börja gå ner i vikt igen säkert och effektivt.


Vattendetox. 

Att ge din kropp en liten "push" i rätt riktning för att övervinna en platå skadar aldrig. Det finns ett bra sätt, som är välsmakande, effektivt och säkert, som kan hjälpa till att påskynda din ämnesomsättning, hålla en bra vätskebalans.

Smaksatt vatten... även kallat "vattendetox" eller "elixir". Jag älskar smaksatt vatten, eftersom det hjälper till att hålla en bra vätskebalans OCH innehåller näringsämnen med ett syfte. 


Några populära elixir för att hjälpa matsmältningen, spola bort gifter och höja ämnesomsättningen är:


- Jordgubb, citron, basilika

Ingredienser

500 g jordgubbar, skivade

10 basilikablad färska, rivna

1 citron skivad

2 l vatten


Instruktioner

Blanda jordgubbar, basilika och citron i en stor kanna. Tillsätt 2 liter vatten. Kyl minst 3 timmar eller upp till 2 dagar.

Smaksatt vatten är ett enkelt sätt att lägga till smak och intresse utan en massa extra kalorier. Prova olika frukt- och örtkombinationer, som gurka-mynta eller citron-lime.

- Mint, citrus, gurka

Ingredienser

1/2 dl skivad gurka

1/2 medelstor citron, skivad

1/2 lime, skivad

1/2 medelstor apelsin, skivad

2 liter vatten


Instruktioner

Blanda alla ingredienser i en stor glaskaraff eller kanna. Täck över och kyl 12-24 timmarUppfriskande bär

Ingredienser

340 g Blåbär

1 apelsin, tunt skivad

2–3 kvistar Basilika

2 liter Vatten (ca 8 koppar)


Instruktioner

Tvätta och torka färskvarorna. Skär apelsinen i tunna skivor

Blanda alla ingredienser i en stor glaskanna.

Låt vattnet dra i 2+ timmar för en starkare smak. Du måste pressa blåbären lätt för att släppa ut deras smak.Citrus föryngrare

Ingredienser

1 citron, skivad

1 apelsin, skivad

1 lime, skivad

4 rosmarinkvistar (eller fler)

1,5 l vatten


Instruktioner

Tvätta och torka färskvarorna först. Skär citron, apelsin och lime  i skivor. Lägg sedan i det tillsammans med rosmarin i en kanna. Tillsätt vatten.

Låt dra i kylen i minst 45 minuter.

Studier har funnit att vatten kan öka ämnesomsättningen med 24–30 % i 1,5 timmar efter att ha druckit 5 dl. Dessutom hjälper te eller kaffe att slå bort en platå också. Dessa drycker innehåller vanligtvis koffein, vilket har visat sig öka fettförbränningen och öka ämnesomsättningen med upp till 13 %. 


Vissa människor gör misstaget att missa sina dagliga kalorier och äta för lite eller hoppa över måltider. Allt detta gör är att sakta ner din ämnesomsättning ännu mer när din kropp försöker hålla fast vid den näring som kommer in, och det förlänger din platå. Försök att öka mängden magert protein du äter samt sprida det till alla måltiderna om dagen. Proteinnedbrytning ökar kaloriförbränningen med 20–30 %, vilket är mer än dubbelt så mycket som fett eller kolhydrater.


Meditativa (tänkvärda) milstolpar.

 Stress utlöser ett hormon som kallas kortisol som också orsakar extra fett runt mittpartiet. Om du stressar över mat eller din vikt, orsakar det faktiskt mer skada än hjälp. Ta dig tid under dagen eller natten för att medla och reflektera över alla positiva saker du gjorde den dagen för att hjälpa din kropp att bli friskare. I en åtta veckor lång studie av 34 överviktiga kvinnor ledde ett stresshanteringsprogram som inkluderade muskelavslappning och djupandning till en genomsnittlig viktminskning på 4,4 kg.


Matsmältningsstöd

Fiber främjar viktminskning genom att bromsa matens rörelse genom matsmältningskanalen, minska aptiten och minska antalet kalorier som din kropp absorberar från maten. Detta gäller särskilt för lösliga fibrer, den typ som löser sig i vatten eller vätska.


Grönsaker

När din mamma sa åt dig som barn att äta dina grönsaker, visste hon vad hon pratade om! De flesta grönsaker är låga i kalorier och kolhydrater, höga i fiber och laddade med nyttiga näringsämnen. Studier har faktiskt funnit att dieter som innehåller mycket grönsaker tenderar att ge den största viktminskningen.


Med allt det här sagt, vill jag påminna om att om du vill ha hjälp med kost och träning är det bara att du hör av dig så hjälper jag dig på vägen.


Ha en fin dag

Gunilla Norrman


Mobil: 0733924059

4 visningar0 kommentarer
bottom of page