Hösten är här och då är det så härligt att baka bröd och göra soppor.
Det börjar bli kallt på mornarna och det biter lite i kinderna när jag tar ut vovven på promenad. Jag älskar att se löven byta färg och den höga klara luften på hösten. Det som också är himmelens trevligt på ruggiga dagar är att baka bröd och göra soppor.
Tyvärr har jag inte haft turen i år med att hitta massor av svamp, som typ varenda kotte verkar göra, och jag brukar göra. Det finns nästan inget godare än svampsoppa tycker jag. Givetvis tillsammans med ett gott bröd.
Därför kommer jag att dela med mig lite av både bröd recept, soppor och pålägg i en salig blandning.
Trevlig helg på er.
Mustig limpa
Varför inte baka en underbart härlig smakrik limpa till helgens frukost eller göra en god soppa till. Här kommer ett recept på en fantastiskt god limpa jag brukar göra.

Mustig limpa 15 port
Ingredienser 5,0 dl Vetemjöl fullkorn grahamsmjöl (SLV) 2,0 dl Havregryn fullkorn (SLV) 1,0 dl Linfrö hela (SLV) 2,0 tsk Bikarbonat 0,5 dl Solrosfrö (SLV) 0,5 dl Pumpafrö (SLV) 2,0 msk Flytande honung 1,0 st Äpple m. skal medelstort (SLV) 1,0 tsk Havssalt Celtic 1,0 dl Mullbär (SLV)
Tillagningsinstruktioner Sätt på ugnen på 180 grader. Riv äpplet och häll i alla ingredienser i en bunke och rör om. Om man vill byta ut fröna till nötter så går det alldeles utmärkt. Använd en brödform och lägg i ett bakplåtspapper. Häll i smeten i formen och pressa med en slev så smeten blir kompakt i formen. Sätt in formen i mitten av ugnen i 50-60 minuter.
Komplettera gärna med en härlig tonfiskröra

Tonfiskröra 2 port
Ingredienser 1,0 burk Tonfisk i vatten konserv. avrunnen (SLV) 0,5 dl Crème fraiche fett 34% (SLV) 1,0 msk Majonnäs fett 80% (SLV) 1,0 tsk Citronjuice konc. konserv. (SLV) 1,0 msk Gräslök (SLV) 1,0 tsk Dill färsk (SLV) 1,0 krm Salt m. jod (SLV) 1,0 tsk Svartpeppar
Tillagningsinstruktioner Börja med att hacka dillen och gräslöken. Det går givetvis att använda torkad dill och fryst gräslök. Häll av vätskan från tonfisken och blanda sedan alla blöta ingredienser. Därefter häller du i dillen och gräslöken och rör till en jämn smet. Använd som pålägg på smörgås eller som tillbehör till en sallad.
Varför inte servera brödet med en värmande smakrik soppa sprängfylld med nyttigheter.

Krämig tomatsoppa 4 port
Ingredienser 1,0 st Lök gul (SLV) 1,0 msk Chilipeppar färsk (SLV) 2,0 klyfta Vitlök (SLV) 1,0 msk Olivolja (SLV) 800,0 gram Tomat krossad konserv. m. lag (SLV) 1,0 st Grönsaksbuljong, tärning, pulver 5,0 dl Vatten kranvatten (SLV) 2,0 dl Matlagningsbas m. havre fett 13% (SLV)
Tillagningsinstruktioner 1. Finhacka lök, chili och vitlök och fräs i olivoljan på medelvärme i en tjockbottnad gryta ca 2-3 minuter. 2. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärning och låt stå och puttra på låg värme under lock i minst 10 minuter, gärna längre. Mixa eventuellt soppan om du vill att den ska vara helt slät. 3. Tillsätt havregrädden, smaksätt eventuellt med en gnutta socker, salt, svartpeppar och basilika. Hetta upp soppan igen och servera.
Givetvis kan ni byta ut havrebaserad matlagningsbas till vanlig matlagningsgrädde och där det står laktosfritt kan ni också välja vanliga mejeriprodukter. Anledningen till att jag väljer att använda dessa produkter är för att vi i vår familj har nästan alla allergier man kan ha.
Inte helt enkelt med middagar för vår släkt.
Ha nu en trevlig helg och glöm inte att komma ut i naturen och hämta kraft och återhämtning efter en vecka fylld med arbete. Se till att njuta och ta vara på de fina stunderna.
Glöm inte att gilla, dela och kommentera gärna om ni har provat något av mina recept.
/Gunilla