top of page

Ett effektivt och smart sätt att äta nyttigt är att matpreppat för veckans alla måltider.

Se till att du bara har hälsosam mat hemma

Under de senaste åren har forskare funnit att människor runt om i världen äter mer ultra bearbetade livsmedel än någonsin tidigare.

Dessa livsmedel är de som har tillverkats genom industriell bearbetning och de tenderar att innehålla tillsatser som sötningsmedel, förtjockningsmedel, stabilisatorer och andra ingredienser som gör att maten håller längre och smakar bättre.

Några bra exempel på sådana livsmedel är snabbmat, frysta middagar och sockersötad juice och läsk.Ultra bearbetade livsmedel är ofta väldigt frestande på grund av deras smaker, men bara att vara i närheten av dessa typer av livsmedel kan påverka hjärnans kemi och beteende. Lukt har en stark påverkan på vårt minne och om det minnet är ett trevligt och behagligt minne kan det trigga dig till att vilja äta just sådan mat.


Hur kan du hjälpa dig själv att hålla dig till näringsrik & hälsosam kost?Du kan hjälpa dig själv till att undvika frestelsen att äta ultra processade livsmedel genom att hålla dem borta från ditt hem, vilket begränsar din tillgång till dem hemma.


Gör så här

Se till att ha en meny för veckan som du följer och håll ditt kylskåp och skafferi fyllt med näringsrika & fräscha livsmedel så ger du dig själv chansen att hålla din hälsosamma kost.


Summa summarum: Omringa dig själv med mat du vill äta och lär dig att älska, snarare än den maten du försöker att undvika. Det kommer att öka dina chanser att lyckas.


Tips och trix för en väl preppad vecka


För att inte "trilla dit" och äta något onyttigt vill jag berätta om hur man kan ge sig själv förutsättningarna för att äta hälsosamt och lyckas hålla det.


Att matpreppa för veckan är ett genialt sätt för att äta hälsosamt och hålla sig till bra och näringsrika val gör att du kommer få mer tid över till annat i veckorna.


Du kan förbereda alla måltider du ska äta från måndag till fredag genom att göra en meny för veckan och handla på söndagen. Sedan lagar du och portionerar veckans mat under söndagen.

Om du lägger ner Ca 2-3 timmar av planering av inköp och matlagning så är du good to go för hela arbetsveckan.

Hur bra skulle inte det kännas ??

Mer tid för träning, träffa kompisar eller kanske gå på bio, vad vet jag. Tiden är din.

Mindre risk för att välja sämre kostval när du inte vet vad du ska äta och är super hungrig.


Här kommer några förslag på saker du kan köpa hem och planera in för veckan.
Mån - fre = 5 st fukostar

- Smoothie med mango & apelsin

- Havregrynsgröt med kanel & banan (eller bär)

- Blåbär & valnöt overnight oat (eller frön)

- Keso pannkakor

- Avokadoyoghurt med hallon & nötter (eller frön)
Mån - fre = 10 st mellanmål

- En näve nötter

- Kvarg, yoghurt, keso

- frukt

- en energibar

- kokt ägg

- Fröknäcke med näringsrikt pålägg

- smoothie

- matiga muffins

- avokado med salt & cayennepeppar

- Rostade bönor
Mån - fre = 5 st lunch

- Omelett med sallad

- Sallad med kyckling, fisk eller kött

- Soppa med fröknäcke & pålägg

- wookgrönsaker med kryddig korv & kall sås

- Wrap med grönsaker och kyckling, fisk eller kött

Mån - fre = 5 st middag

- Tonfiskgratäng med sallad

- Basilika köttbullar med haricotsverts

- Kycklinggratäng med sallad

- Lax med bulgursallad och kall sås

- Kyckling, fisk, vegetarisk eller kött taco


Planering ger frihet

Hur gör man då ?

- Kolla i kylen, frysen och skafferiet och se vad du har hemma.

- Planera utifrån det, så behöver du inte handla så mycket i onödan.

- Se till att du har bra och tillräckligt med matlådor. Glöm inte separata lådor till sallad och såser. Plastpåsar med zip är toppen att använda till mellanmål, sallad eller frukt. De går dessutom att diska av och återanvända. Bättre för miljön.

- När du planerar maten är det bra att se till att du får i dig en lagom mängd av makronutrienterna (protein, fett & kolhydrater). Behöver du hjälp kan du kontakta mig så hjälper jag dig gärna på vägen mot ett hälsosammare liv.


- Frukosten ställer du fram eller gör kvällen innan så det bara är att smälla ihop på morgonen eller bara att äta direkt. T ex . ställ fram skål, sked, kanel, havregryn, banan & mått, sen är det bara att värma på morgonen. Om du ska ha en overnight oat , gör den på kvällen innan så är det bara att äta på morgonen. Sparar massor av tid.

- Mellanmålet bestämmer du och förbereder kvällen innan eller på söndagen så det är klart till på morgonen innan jobbet. Grab and go.

- Lunch kan vara gårdagens middag eller det du lagade i söndags och som du redan har lagt i matlådor, redo att bara ta med till jobbet.

- Middagar du lagar på söndagen. Välj två huvudrätter och tillaga större mängd så det kan delas upp i fem matlådor. Om du väljer att ha middagen till lunch dagen efter så är det kanske bra med tre rätter.


Recepten är givetvis bara förslag och recept finns till det oändliga. Jag hoppas ni kommer att tycka att det här blogginlägget är till hjälp för er och att det kan underlätta er vardag?


Mina recept kan ni få genom att gå med som medlem på Vägen till hälsa.


Vill ni ha hjälp att komma i form efter sommaren så kan ni boka en kostnadsfri första konsultation på hemsidan.

Hjärtligt välkomna

Gunilla Norrman32 visningar0 kommentarer

コメント


bottom of page