top of page

Vad är inte godare en en härligt mustig svampsoppa så här en kall och regnig dag?



I helgen var jag och min man ute och plockade svamp i mängder tillsammans med vår hund Bella. Vi hittade taggsvamp, kantarell, tratt kantarell och svart trumpetsvamp. Tyvärr fann vi inga Karl Johan svampar. Min favvis faktiskt. Dessutom lyckades vår stackars Bella bli skadad på köpet. Hon fick en pinne rakt in i axeln. Som tur är finns ju veterinärer och nu har hon blivit ihopsydd och fått medicin.

Och, JO.... Hon har tratt. Tog bara av den för fotot.





Nu till det underbart goda receptet på soppan.

När jag gjorde den här soppan tänkte jag på värmande höstmys med djupa, lena smaker och ett riktigt gott nybakt bröd till. Givetvis i sällskap med goda vänner en helt vanlig tisdag.

Man ska ta tillvara på de stunder man har med varandra har jag lärt mig. Livet kan ta oväntade svängar ibland.


Höstig svampsoppa


Ingredienser

  • 300 gram fryst och förvälld svamp

  • 1/2 stor gul lök

  • 1 svamp buljongtärning

  • 2-3 dl matlagningsgrädde t. ex.(Imat)

  • ca 2 dl vatten

  • margarin till stekning

  • Salt och svartpeppar efter smak


Instruktioner

  1. Hacka löken och stek löken gyllene gul i en kastrull.

  2. Häll i svampen och stek tills den fått lite färg.

  3. Häll på vatten, grädde och buljongtärningen och låt koka i ca 10 minuter.

  4. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.


Det bästa min man vet är levainbröd, så här är ett super gott recept på just det!


Varför inte baka ett gott bröd till soppan?

På bilden har jag bakat ett Levainbröd och receptet på det kommer här:





Ingredienser


Dag 1

  • 100 g Vetemjöl eller fullkornsdinkel

  • 100 g Vatten

  • 1 tsk Surdegsstart

Dag 2

  • 600 g Vetemjöl

  • 350 g Vatten

  • Surdegen från dag 1

  • 15 g Salt

  • 1 msk Honung

Instruktioner


Fördegen

  1. Blanda allt till en slät smet. Låt vila i rumstemperatur i 12–15 timmar

Dag 2 – Bakdagen

  1. Blanda mjöl och vatten. Rör till en smet och låt stå i rumstemperatur i en timme (vattnet ska vara ca 35 grader).

  2. Efter en timme blandar du i surdegen från Dag 1.

  3. Tillsätt saltet och honungen.

  4. Blanda i degblandare på medelhastighet i några minuter tills degen är slät och medelfast. Justera med vatten om den är för fast. Degen ska kännas slät och elastisk.

  5. Olja en bunke med olivolja och lägg ner degen. Se till att degen får ytspänst.

  6. Jäs 2–3 timmar i ca 24 grader.

  7. Under den här jästiden ska du vika degen 2–3 ggr, så att degen får en bra ytspänst.

  8. När degen blivit luftig och spänstig med grova porer, då är den klar.

Degen

  1. Forma nu degen till en rektangel, ungefär lika stor som en halv A4. Rulla sen degen från kortsidan av rektangeln till en hård rulle. När det är en tredjedel kvar att rulla in strör du mjöl på den resterande delen och rullar klart.

  2. Lägg rullen med skarven nedåt i en väl mjölad kökshandduk eller jäskorg.


Jäsning

  1. Låt jäsa i 2–3 timmar på ett varmt ställe, ca 24 grader. Degen ska öka med minst 50 procent i volym. Ännu bättre för smak och hälsa är om du efter en timme ställer degen övertäckt i kylen i 12–24 timmar innan du gräddar. På detta vis blir brödet frasigare och saftigare och kroppen får lättare att ta upp mineralämnena som finns i spannmålen.

I ugnen

  1. Värm ugnen till 250 grader i minst en halvtimme så att du får en jämn och fin värme. Om du har en baksten värmer du upp den också, på näst nedersta nivån i ugnen. Ställ också in en tom gjutjärnspanna i botten av ugnen.

  2. Vänd försiktigt upp brödet på en bakspade så att skarven hamnar uppåt. För över till bakstenen eller på plåtarna om du inte har en baksten.

  3. Häll i en ca ¾ dl vatten i den heta pannan, (akta dig för ångan!).

  4. Sänk värmen till 170–200 grader och grädda i 45 minuter. Brödet ska vara mörkbrunt och ha en kraftig skorpa.


Kanske mycket att hålla reda på, men rackarns så gott det blir. Lycka till med både bröd och soppa. Skriv gärna en recension om ni provat något av mina recept.

Gilla och dela gärna också min sida så fler får möjlighet att se vad jag har att erbjuda.


Smaklig måltid.

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page